Stilstaan is vooruitgang!

‘Stilstaan is áchteruitgang’ toch. Je denkt vooruit, je hebt het plan al klaar, je werkt er direct aan, zodra je vrije dagen voorbij zijn. Anders raak je achterop, of niet? Stilstaan is voortgang!

Toch is even stil staan zo gek nog niet. Even terugkijken naar 2021. Wat valt je dan op?

Standpunten

Was het hebben van een mening niet kenmerkend voor 2021? Kijk de berichten op LinkedIn er gerust op na, al die standpunten in vele commentaren … 

Stand-punt, een interessant woord in relatie met vooruitgang. Zowel ‘stand’ als ‘punt’, klinkt niet echt als vooruit willen gaan. 

Begrijpen

Standpunten zetten ook je denken stil. Niet dat je erdoor minder weet. Maar wat je zegt in een standpunt, dat weet je al en dat brengt je niet verder. Je standpunt nodigt je niet uit aanvullend onderzoek te doen, een ander standpunt te begrijpen, voortschrijdend inzicht op te doen of nieuwe ontwikkelingen snel op te merken. 

Wil je voorruit in je denken dan helpt het je er even niks van te vinden. Niet te oordelen, wat vorig jaar zoveel is gedaan. 

Doorgronden

Beschouwen en willen doorgronden verlegt de grenzen van je denken. Niet alleen een oordeel hebben over wat er gebeurt, het echt willen begrijpen. Het waarom, hoe, waar, wanneer en wie geeft de dynamiek om verder te bewegen in je denken en in de stilstand vooruit te zijn gegaan. 

Stilstand kan vooruitgang brengen. En met ‘ik dat vind’ luidt dit standpunt meteen een achteruitgang in 🧐 

Categorie: